Implantaten/Klikgebit

Een loszittende onderprothese is één van de meest voorkomende klachten bij dragers van een volledige prothese. Herkent u deze klachten? Belemmert het u in uw dagelijkse functioneren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Implantaten in de onderkaak komen vaak voor. In de bovenkaak zien we dat minder vaak omdat patiënten minder problemen met de bovenprothese ervaren. Maar ook dan kunnen wij u uiteraard van dienst zijn.

Wat is een implantaat?

Een implantaat moet u zien als een kunstwortel die als een schroefje in de kaak wordt geplaatst. Om een kunstgebit goed te kunnen dragen zijn twee implantaten vaak al voldoende. Een implantaat is in de regel gemaakt van titanium en heeft een keramische buitenlaag. Dit zijn materialen die niet door het lichaam worden afgestoten. Een implantaat heeft een doorsnede van ongeveer 4 millimeter en is 10 tot 16 millimeter lang. Het plaatsen van de implantaten gebeurt onder plaatselijke verdoving door een implantoloog.

Wanneer kiest u voor implantaten?

Een implantaat plaatsen we vaak als u over het functioneren van een  ‘normaal’ kunstgebit niet tevreden bent en klachten blijft houden. Bij langdurig dragen van een kunstgebit blijft met name de onderkaak slinken. De onderkaak wordt minder hoog en uw kunstgebit gaat steeds losser zitten en schuift over het tandvlees met daaronder het kaakbot. Dat kan vervelende klachten geven.

Perfect resultaat

Implantaten kunnen bij vrijwel iedereen geplaatst worden. Er gelden voor een goed resultaat wel een aantal voorwaarden. Zo moet er voldoende kaakbot aanwezig zijn om de implantaten in te verankeren. Bovendien is het van belang dat uw kaakbot en uw tandvlees gezond zijn. Daarnaast moet uw algehele gezondheid goed zijn. Overigens is het gebruik van bloedverdunners geen belemmering voor het plaatsen van implantaten. Bij twijfel zal de implantoloog altijd overleggen hebben met uw huisarts of behandelend specialist. Verder moet u bereid zijn de implantaten en het kunstgebit dat daarop bevestigd wordt, nadien goed te reinigen.